CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

07 March 2013

Budak oh budak!!!

Lama betol tak update blog ni...ntah ada orang baca ke idok...hehe...apa2 je la...asal dapat tulis apa yang terbuku di hati ni... Buka je bulan Januari dah mai dah sakit kepala sebab nak kena pikir kelas apa yang dapat. Kelas hujung ke atau depan. Tapi nasib la tahun ni dapat 11 kelas. 7 kelas P.moral tingkatan 3, 3 kelas moral ting.4 dan 1kelas BM tingkatan 2... Mak ai, kena plak kelas BM yg ke-4 terakhir... Uhuk3... Kesian beby... sabar ye sayang... Kita sama2 berjuang ye dengan budak2 yg nakal ni ye...

Yang paling tak bestnya, ajar tingkatan 4 sebab masa tingkatan tiga dah pernah ajar mereka. So, mereka masa form3 tak amik kesah sangat subjek moral sbb dorang kan nak exam PMR masa tu. Naik tingkatan 4, dapat plak ajar kelas ke3 hujung... Adoi!!! setiap kali masuk kelas, gegak gempita gamaknya berperang ngan budak. Tapi aku kuatkan iman, tabahkan hati ajar dorang... lantaklah yang nak dengar ke tak nak dengar. Janji cikgu bagi kamu ilmu dan sudah lunaskan pekerjaan cikgu... huhu....

Hoho...nanti kita story mory lagi ya... ada kelas.... bubyee

13 December 2012

Hidup macam kartun

Hanya berbekalkan 2minggu sahaja belajar. Hidup umpama macam kartun yang tiada warna. Huh!!! sungguh penat otak memerah idea, assigment banyak dan bla, bla, bla.... tapi hidup mesti diteruskan... Nasib baiklah ada kawan-kawan yang memahami dan gila-gila sikit. Hari ni (Khamis) 13/12/12, baru je lepas presentation set induksi. Kena berlakon lah plak kawan-kawan jadi pelajar, aku jadi guru...haha....guru tak bertauliah. Ntah apa-apa yang aku buat kat depan. Macam badut pon ada..hihi... Belajar selama 5hari je, pastu exam. Orang lain belajar satu sem, tapi aku belajar 6hari je....wuawuawua...sungguh tertekan...


Tapi kadang2 seronok jugak belajar macam ni sebab macam kartun. Balik rumah hanya sempat tukar baju dan mandi sahaja... Hehe...Nanti nak kena present untuk group plak...ayoyo...


Oke lah, nak chow dulu, baby ngah lapar....hihi =)

22 April 2012

Larangan Khianat dan Menyia-nyiakan Amanah

Assalamualaikum Para pembaca yang budiman. Tujuan saya menulis tajuk ini bukanlah untuk memburukkan sesiapa pun, namun ingin berkongsi sedikit ilmu dan pengalaman saya kepada pembaca-pembaca sekalian. Tajuk ini amat bagus untuk kita renungi bersama-sama. Moga kita tidak tergolong dalam kalangan orang-orang yang suka mengkhianati sesama manusia. InsyAllah.

Wahai kaum muslimin yang dirahmati Allah,
Marilah kita meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah Subhanahu Wataala dengan penuh keyakinan dan keikhlasan dengan melakukan segala suruhannya, dan meninggalkan segala larangannya. Mudah-mudahan kita menjadi insan yang bertakwa dan beriman serta selamat di dunia dan di akhirat.

Muslimin yang berbahagia,
Setiap orang yang hidup di dunia ini mempunyai  tanggungjawab masing-masing yang menjadikan amanah untuk dilaksanakan, sebagaimana sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam hadith baginda:-
Maksudnya:
Dari Abdullah bin Umar Radiallahu-Anhuma berkata : Aku mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Kamu sekalian adalah pemimpin dan kamu sekalian akan diminta bertanggungjawab tentang apa yang kamu pimpin.
(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari)Apa itu Amanah?
Amanah adalah merupakan segala hak yang dipertanggungjawabkan ke atas seseorang, baik hak itu terhadap Allah Subhanahu Wataala seperti mentaati perintahnya dan menjauhi larangannya, mengerjakan ibadat, berbuat amal salih dan sebagainya. Ataupun hak terhadap sesama manusia seperti menepati janji, berlaku jujur, berbaik sangka, menunaikan tanggungjawab sebagai seorang suami atau isteri dan sebagainya. Agama Islam telah memerintahkan umatnya supaya melaksanakan amanah itu dengan jujur dan sempurna.

 Oleh yang demikian adalah menjadi kewajipan ke atas kita melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan kerana jika sekiranya kita ingkar dan tidak menunaikannya, maka ini bererti kita telah melakukan khianat dan khianat itu merupakan salah satu daripada tanda orang munafik

Jadi jelaslah disini ya para pembaca, amanah ini adalah satu tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh setiap manusia tidak kira lah orang itu seorang kawan, seorang anak, seorang suami, seorang isteri dan sebagainya. Namun begitu ya para pembaca, masih ada lagi manusia yang pecah amanah sehingga menyebabkan orang lain hidup dalam kesengsaraan akibat perbuatan tersebut. Tidakkah kita berfikir sejenak dua akan kesalahan yang telah kita lakukan??? MasyAllah, Tuhan Maha Kuasa. Setiap ujian yang diturunkan kepada hambaNya itu memberi banyak hikmah dan pengajaran buat kita semua.

Saya berkata demikian kerana diri saya sendiri pernah di khianati oleh kawan baik saya sendiri. Bertapa marahnya saya ketika itu taktala syaitan menguasai kemarahan. Berminggu-minggu saya terpaksa menghadapi dugaan akibat dikhianati. Bayangkan kehidupan saya seharian terganggu, rumah saya didatangi oleh orang yang yang pernah saya kenali. Saya tidak tahu dari mana "orang itu" ambil alamat rumah saya dan berjaya mengesan rumah baru saya di ibu kota. Dari minggu itu saya hidup dalam ketakutan, saya risau akan suami saya yang tidak bersalah. Inilah akibat daripada khianat, orang yang berdendam dengan kita bila-bila masa sahaja boleh merosakkan kehidupan kita. Akibat hidup dalam ketakutan saya kehilangan nyawa yang baru ingin mengenali dunia baru. Namun Alhamdulillah umur saya masih panjang lagi. Tapi saya sedih dengan kehilangan insan baru untuk keluarga kami. Hanya Tuhan yang tahu segala-galanya akibat "stress" dengan kejadian yang menimpa.


Para pembaca sekalian,
Khianat ialah seseorang yang telah diberi kepercayaan kepadanya oleh orang lain tetapi ia tidak mematuhi dan menunaikan amanah yang dipercayakan kepadanya. Sebagaimana contoh, seorang suami telah diamanahkan oleh agama supaya memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya tetapi tidak menunaikannya bahkan mengabaikannya, maka dalam hal ini ia telah melakukan khianat. 

Jika diberi amanah memilih pekerja ia akan memilih dari kalangan ahli keluarganya walaupun ada orang yang lebih layak memenuhi syarat-syarat yang ditentukan untuk menjawat jawatan tersebut,  begitu juga halnya dengan orang yang mungkir janji, berdusta, menipu, mendedahkan rahsia orang lain, maka semua contoh yang disebutkan tadi dinamakan sebagai perbuatan khianat.
  Terdapat banyak hadith Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang menyebut tentang perbuatan khianat, antaranya ialah sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam:-
Maksudnya:
Dari Ibnu Abbas Radiallahu-Anhuma ia berkata, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Barangsiapa mengambil seseorang untuk bekerja di sebuah jabatan kerana ada hubungan kekeluargaan, padahal ada orang lain yang lebih disukai oleh Allah daripadanya, maka sesungguhnya ia telah berlaku khianat kepada Allah dan Rasulnya dan kepada orang mukmin. (Riwayat Al-Imam Al-Hakim)
 
Khianat adalah merupakan perbuatan buruk dan keji dan termasuk dalam golongan dosa besar, ianya bukan sahaja boleh menimbulkan permusuhan, tetapi juga boleh merosakkan agama. Perbuatan khianat itu adalah perbuatan orang-orang munafik. Sebagaimana sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam :-
Maksudnya:
Dari Abi Hurairah Radiallahu-Anhu : Dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Tanda orang munafik itu ada tiga perkara iaitu jika ia berbicara sentiasa berdusta, dan apabila berjanji sentiasa mungkir janji, dan apabila diberi kepercayaan ia mengkhianatinya. (Riwayat Al-Imam Al-Bukhari)

Para pembaca sekalian,
Ketahuilah bahawa seseorang yang benar-benar mengaku dirinya sebagai orang Islam tidak akan sanggup berlaku khianat terhadap agamanya seperti menyebarkan ajaran-ajaran yang bertentangan dengan ajaran Islam dan tidak akan menyelewengkan akidah dirinya dan saudara-saudara Islamnya yang lain. Dan mereka juga tidak akan mengkhianati negaranya dengan melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan dengan ajaran agama Islam seperti melakukan rasuah, mengedar wang palsu, menyalahgunakan kuasa dan membocorkan rahsia yang diamanahkan kepadanya. Kerana perbuatan-perbuatan tersebut adalah amat merbahaya dan boleh mengancam keselamatan sesebuah negara, dan boleh menimbulkan kekacauan, dan huru-hara, meruntuhkan kestabilan ekonomi dan melumpuhkan pembangunan negara dan seterusnya menghancurkan negara.

Perlu juga diingat, seorang pemimpin atau ketua yang telah diberi kepercayaan untuk memimpin, baik negeri, jabatan atau sebarang organisasi dan kumpulan, hendaklah melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan dengan sempurna dan berpegang dengan firman Allah Subhanahu Wataala dalam surah An-Nisaa, ayat 58:-
Tafsirnya:
Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya yang berhak menerimanya dan apabila kamu menjalankan hukum di antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menghukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan suruhannya itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar lagi sentiasa melihat.
Yang demikian itu adalah menjadi kewajipan seorang pemimpin. Manakala orang yang dipimpin pula, hendaklah taat dan patuh terhadap arahan dan peraturan selagi tidak bercanggah dengan lunas-lunas Islam kerana dengan berbuat demikian sahajalah boleh menghasilkan kejayaan dan keuntungan, baik kepada individu, kumpulan atau kepada jabatan dan seterusnya negara.

Muslimin yang dirahmati Allah,
Khianat atau pecah amanah adalah suatu perbuatan yang amat merbahaya dan berdosa yang mesti dijauhi. Ingatlah bahawa kehidupan di dunia ini hanyalah sementara, semua yang kita miliki hanyalah pinjaman dan tidak kekal, dan ianya merupakan ujian dari Allah Subhanahu Wataala. Oleh itu tunaikanlah amanah-amanah yang telah dipertanggungjawabkan dengan sebaik-baiknya, mudah-mudahan kita akan selamat di dunia dan di akhirat. 

Firman Allah Subhanahu Wataala dalam surah Al-Anfaal, ayat 27:- Tafsirnya:
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati amanah Allah dan Rasulnya, dan janganlah kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui salahnya.


Diharap agar semua pembaca mengambil iktibar dan pengajaran melalui perkongsian ilmu yang saya kemukakan ini. Bersama-samalah kita menjadi orang yang amanah dan hindari melakukan kemungkaran kepada Tuhan yang Satu. Amin.

20 April 2012

ASID FOLIK

 Salam Pembaca semua, Uol semua pernah dengar tak asid folik??? saya pon tertanya-tanya juga apa sebenarnya asid folik ini??? untuk apa??? siapa yg sesuai mengambil asid ini??? wah, banyak betol pertanyaan kan.... Jum kita kongsi sedikit sebanyak mengenai asid folik ini...

Apa itu Asid Folik?
Asid folik adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu.

Kenapakah saya perlukan asid folik?
Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda.

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan? 

Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat.

Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi.

Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik.

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan kaya folat:

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
 • bayam, 1 cawan;
 • kacang bendi, setengah cawan;
 • asparagus, setengah cawan;
 • lentil, setengah cawan;
 • hati, 1 keping;
 • 11 kubis brussels;
 • kacang black-eyed beans, 4 sudu makan;
 • emping bran, 7 sudu makan;
 • germa gandum, 25g / 1 aun;
 • betik sederhana besar.
Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
 • brokoli kukus, 2 pucuk;
 • buah oren saiz besar;
 • nasi putih, setengah cawan;
 • oat, setengah cawan;
 • kacang merah, setengah cawan;
 • jagung saiz besar, 1;
 • biji bunga matahari, 1 aun.
Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Sila maklum: Asid folik dalam makanan akan dimusnahkan jika ia terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan jumlah air mendidih yang minima. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mentah.

10 cara untuk mengatasi perasaan tertekan dalam kehamilan

 Adalah penting bagi bakal ibu menjaga kesihatan diri agar bayinya juga sihat. Di sini, panduan lengkap bagi ibu mengandung boleh membantu anda menjaga kesihatan selama sembilan bulan yang penting ini.

Adalah perkara biasa untuk berasa tertekan pada masa-masa tertentu semasa hamil. Lagipun, mendapatkan bayi adalah suatu peristiwa yang akan mengubah hidup. Selain daripada tanggungjawab melahirkan orang baru ke dalam dunia, terdapat banyak lagi perkara yang mungkin bermain-main dalam minda anda.

Anda mungkin bimbang tentang kesihatan bayi anda, keputusan skan dan ujian-ujian dan kelahiran itu sendiri. Mungkin perjalanan anda untuk ke tempat kerja memenatkan, atau anda bimbang tentang kewangan dan kos yang terlibat dengan adanya bayi baru. Atau mungkin anda bimbang yang bayi baru anda meletakkan tekanan ke atas hubungan anda suami isteri. 

Apa saja yang yang membuat anda berasa tertekan, di sini adalah 10 langkah-langkah positif yang anda boleh ambil:

1. Adakan masa untuk berehat
Ambil masa untuk diri sendiri. Ia satu perkara yang baik untuk anda dan bayi anda, jadi jangan merasa bersalah tentang halnya. Di tempat kerja, carilah tempat untuk meletakkan kaki anda ke atas dan berehatlah semasa waktu rehat makan tengah hari anda. Sebaik sahaja anda di rumah, cuba untuk supaya tidak membuat terlalu banyak kerja-kerja rumah.

Jika anda berasa letih, masuklah tidur lebih awal. Badan anda sudah bekerja keras untuk menyuburkan bayi anda yang sedang membesar dan ini memerlukan seberapa banyak tidur yang boleh diperolehi.

Jika anda sudah seorang ibu, memang agak sukar untuk mencari masa untuk berehat. Adalah idea yang baik untuk meminta suami anda, rakan atau ibubapa untuk menjaga anak anda untuk sesuatu petang, sementara anda mendapatkan masa rehat yang harus diambil.

2. Berbincang tentangnya
Jika anda bimbang tentang sama ada bayi anda sihat, sama ada dia akan dilahirkan dengan selamat, atau sama ada anda mampu memikul tugas keibubapaan, anda tidaklah bersendirian. Anda boleh merujuk kepada doktor anda untuk mendapat jaminan yang bayi anda adalah sihat. Tetapi berbincanglah dengan suami anda juga. Membincangkan kebimbangan anda boleh membuat anda berdua merasa lebih baik.

Jangan lupa bahawa rakan-rakan dan ahli keluarga boleh memberi sokongan yang baik. Anda boleh bertemu dengan bakal-bakal ibu lain yang juga berada di peringkat kehamilan yang sama seperti anda, mungkin di kelas antenatal atau kelas keibubapaan. Ada kemungkinan bahawa sekurang-kurangnya setengah daripada mereka juga mengalami apa yang anda rasakan.

Anda boleh mewujudkan rangkaian sokongan dalam talian sendiri. Mengapa tidak berkongsi kebimbangan anda dengan bakal-bakal ibu di forum komuniti BabyCenter dalam talian untuk bakal-bakal ibu?

3. Makan dengan baik
Pemakanan yang baik adalah baik untuk minda selain badan anda. Diet sihat yang mempunyai banyak asid lemak omega-3, vitamin dan mineral, boleh mengangkat tahap keceriaan anda.

Anggapan ialah bahawa asid amino tryptophan boleh meningkatkan paras bahan kimia melatonin dan serotonin dalam otak kita. Melatonin dan serotonin membantu kita untuk tidur dengan baik dan meningkatkan perasaan kesejahteraan anda. Tryptophan didapati secara semula jadi dalam pelbagai jenis makanan, termasuk kacang dan bijian, yang mudah untuk dibuat makanan ringan.

Anda tidak perlu berketerlaluan dengan diet anda untuk memastikan anda mendapat segala nutrien yang membantu. Sumber nutrien yang baik termasuk ikan berminyak, buah-buahan, kacang, biji, produk tenusu, daging tanpa lemak dan ayam itik, bijirin serta sayur-sayuran.

Perancang hidangan harian kami juga boleh membantu anda mendapatkan nutrien yang anda perlukan pada setiap trimester.

4. Dapatkan senaman
Senaman benar-benar dapat meningkatkan tahap keceriaan anda. Adalah agak selamat untuk bersenam semasa mengandung, selagi aktiviti-aktiviti anda tidak terlalu terlalu kuat. Berenang adalah ideal, sebab ia membuat badan anda kencang, dan ianya tidak terlalu keras bagi sendi anda.

Cuba menyertakan senaman dalam kehidupan seharian anda. Di tempat kerja, bangunlah dan berjalanlah selalu, terutama jika anda terikat kepada kerja pejabat. Keluar sebentar pada waktu makan tengahari untuk mendapatkan udara segar, walaupun ia hanya untuk 10 minit.

5. Bersedia untuk kelahiran
Anda mungkin bimbang tentang bagaimana rasanya sakit hendak bersalin itu. Bagaimanakah anda akan menangani sakit itu? Bagaimanakah suami anda menghadapinya? Ketahui lebih lanjut mengenai apa yang berlaku semasa pelahiran dengan mendaftar bagi kelas antenatal. Dan lihatlah seksyen sakit hendak bersalin dan kelahiran kami.

Jika anda akan menjalani caesarean terancang, bercakaplah dengan pakar obstetrik tentang apa yang akan berlaku pada hari itu. Merangkakan satu pelan kelahiran caesarean boleh membantu anda merasa lebih yakin dan mampu mengawal situasi.

Anda mungkin boleh melawat wad bersalin dan kelahiran di hospital anda terlebih dahulu. Mengetahui apa yang boleh dijangkakan bermula dari tempat di mana anda akan melahirkan bayi boleh menenangkan pemikiran anda. Ia juga akan membantu anda merangka pelan kelahiran anda.

Jika ketakutan melahirkan begitu sukar untuk dikawal sehinggakan anda lebih suka mendapatkan caesarean daripada melalui kelahiran faraj, berbincanglah dengan doktor anda. Dengan sokongan yang sesuai, anda boleh dibantu untuk mengatasi keraguan anda.

6. Bersedia untuk kehidupan berkeluarga
Adalah perkara biasa jika anda mempunyai kebimbangan tentang bagaimana melahirkan bayi akan membawa kesan terhadap hubungan anda dengan suami atau meragukan keupayaan anda sebagai seorang ibu. Keibubapaan ialah sesuatu yang anda akan belajar semasa menjalaninya.

Jika anda ada mempunyai kawan yang mempunyai bayi muda, anda boleh menghabiskan masa dengan mereka untuk mendapatkan tip-tip berguna.

Mungkin anda merasa tertekan tentang kewangan anda, pekerjaan, hubungan suami-isteri atau perumahan? Lihat senarai organisasi dan kumpulan sokongan yang anda boleh hubungi untuk mendapatkan nasihat. Sila lihat seksyen kami tentang menjaga bayi untuk membantu anda bersedia.

7. Strategi berulang-alik ke tempat kerja
Kebanyakan wanita menjalankan kerja sehingga tarikh sebelum melahirkan. Berulang-alik ke tempat kerja boleh menjadi punca utama perasaan tertekan, dan ia menjadi lebih teruk lebih sarat anda mengandung.

Tanya majikan anda jika anda boleh mengelakkan kesesakan jalanraya, mungkin dengan bermula dan selesai lebih awal daripada biasa. Pastikan anda sentiasa berduduk semasa menaiki pengangkutan awam. Jika anda tidak dapat tempat duduk, meminta sesiapa memberi anda tempat duduknya.

Wanita hamil yang menaiki transit aliran ringan atau light rail transit (LRT)Light Rail Transit di Lembah Klang berhak mendapat keutamaan dari segi tempat duduk. Jangan berasa malu. Kebanyakan orang cukup bersedia untuk memberikan kerusi mereka, mereka hanya perlu diingatkan!

8. Hal-hal kewangan
Memang tidak dinafikan, mendapat bayi boleh mengurangkan jumlah kewangan anda. Jika anda bimbang tentang bagaimana anda boleh mampu segala-galanya, buatlah senarai barang-barang yang anda fikir anda perlukan. Tentukan barang-barang yang anda boleh pinjam daripada rakan-rakan atau keluarga.

Anda mungkin tidak akan perlu membeli semua yang ada dalam senarai anda. Beberapa bahan, seperti raga pembawa bayi, hanya boleh digunakan untuk beberapa bulan, jadi bertanya-tanyalah sekiranya ada yang boleh dipinjam. Ada kemungkinan baik barang itu berada dalam keadaan baik sebab pemilik asal hanya menggunakannya untuk dua atau tiga bulan saja! Seksyen kewangan keluarga kami mempunyai banyak idea-idea dan anda boleh berkongsi tip-tip menjimatkan wang di forum BabyCenter.

Pastikan anda mendapatkan hak penuh bagi cuti bersalin dan gaji. Dapatkan maklumat lanjut tentang apa-apa faedah tambahan yang layak diterima dengan menyemak perjanjian kolektif dengan wakil kesatuan pekerja atau kontrak pekerjaan. Dapatkan nasihat daripada pengurus sumber manusia anda.

9. Cuba terapi tambahan
Urutan adalah cara yang hebat untuk mengurangkan perasaan tertekan. Bacalah mengenai teknik-teknik urut untuk bersalin. Anda dan suami boleh mencubanya sekarang. Ini akan merelakskan anda, dan memberikan suami banyak latihan sebelum hari bersalin sebenar! Jika anda menggunakan minyak pati aromaterapi untuk urutan atau rawatan lain, adalah penting untuk memastikan ianya selamat untuk digunakan semasa hamil.

Teknik meditasi dan visualisasi positif boleh membantu. Visualisasi positif adalah di mana anda membayangkan satu gambaran senario yang damai. Cuba visualisasi kebun bunga dan lihat sama ada ia mujarab untuk anda. Pilih satu-satu masa apabila anda tahu anda tidak akan diganggu dan cuba untuk dapatkan masa sekurang-kurangnya 30 minit. Ini benar-benar boleh memanfaatkan anda, dan ia tidak melibatkan kos sesen pun!

10. Layani diri anda dengan baik
Ketawa adalah salah satu cara terbaik untuk merelakskan badan. Jadi, berjumpalah dengan kawan-kawan, tontonlah DVD lucu dengan suami anda, atau pergilah ke pawagam. Jika anda mampu, pergilah bercuti di hujung minggu dan manfaatkanlah sepenuhnya masa yang ada untuk anda bersama-sama.

Kehamilan juga masa yang paling sesuai untuk melayankan diri anda dengan semua rawatan kecantikan yang biasanya anda enggan membelanjakan wang. Jika bonjol perut menjadi terlalu besar untuk anda memotong kuku jari kaki, dapatkan pedikur. Jika anda mahu menjimatkan wang, adakan spa mini di rumah. Berbaik-baiklah dengan diri sendiri. Sesungguhnya anda berhak untuknya.

06 February 2011

.: Bio Oil:.

Kawan2, anda pernah tak terdengar jenama Bio Oil???... sebenarnya sy pon xtaw apa benda Bio Oil ni. Tapi tengok my sis duk beli, then apa lagi... try la cube... dan hasilnya memang bagus la..

Bio Oil adalah sejenis minyak penjagaan kulit khusus yg disyorkan untuk parut (baru dan lama), bekas kulit teregang (bekas sedia ada serta mencegah bekas baru), ketidakseragaman warna kulit, penuaan kulit dan kulit kering (dinyahhidrat).

Bio Oil mengandungi Purcellin Oil, satu penemuan baru yang mampu mengoptimasikan keberkesanannya. Ia memastikan saluran yg tepat bahan aktif Bio-Oil seperti vitamin A dan E, dan gabungan minyak tumbuhan asli (Lavender, kalendula, Rosemary dan Kamomil),yg telah digunakan berabad lamanya untuk membantu mengekalkan kesihatan kulit. Bio Oil mudah diserap dan tidak berminyak. Ia xmengandungi bahan pengawet dan sesuai untuk semua jenis kulit. Ia dirumus untuk digunakan pada muka dan badan.

Harganya xda la mahal sangat, dalam Rm37... dan boleh didapati di farmasi....Kawan2, try la nanti tau...
xnak beli xpe,,, hehe,,,, sy cume suggest je taw
(*______^)

Haaa, kawan2,,, ni la rupe Bio Oil tu taw

05 February 2011

My Dream

Al-kisah bermula, dimana sy mula berangan untuk memiliki sebuah kamera Nikon DSLR.
Fullamak,,, dapat yg tu, kompem tdo peluk kamera... hehe,,,
tapi kan,,, paham2 je la,,,
Nehi money ma... wuahwuah...

Nak dapatkan benda tu bley, tapi lesap la beb RM2k in my account,,, 
haih tepuk dahi sendiri... hehe,,,
Ni yg nak kena kerja more hard nieh.
Tapi lau mama sy taw sal ni,,, kaw2 sy kena bebel
bedesing telinga mek ni taw... adoyai~
Hari tu ada la pegi KbMall, hajat sebenarnya nak beli henpon
tapi masalah disini ialah xtaw nak beli henpon apa
yg newest nya jenis slide n touch screen je,,,
mana bley nak pakai yg cm gitu,,, rasanya xdan smpi umah kot
rosak teruih... hehe...nak cari model jenis bukan slide da xda jual la plak... HAMPEH tol...
Sedang elok menunggu my sis,,, terlihat la satu tapak "Digital Camera Fair"
yg paling beshnya time tu, ada abg JAMAL ABDILLAH...
mak aih...syok nahhh... tp tu la... time tu xda kamera...
xley bergambaq ngn abang JAMAL... =,(

Duk pegang2 kamera DSLR tu,,, sy pon amek la kertas promosinya
duk belek2 harga dan jenis kamera tu...
adoii,,, maw luruih rambut duk piki harga... hehe...
Maw xmaw,,, tengok saja ja la... pegang2 ckit...
nak miliki,,, aduih... hehe

Fuh, ni la yg Nikon DSLR (D3100kit) yg di idamkan... 
New Arrival dan paling murah,,,harganya RM2198...hehe...
D3100 kit: 
1. 14.2 megapixel 
2. 3.0'' LCD         
    3. D-Movie Full HD
    4. 18-55mm VR lens
5. Live view          
                                       6. Free 4GB SD card and DSLR PU BAG

Huhu... berangan habis kan!!!,,, xpe, berangan dulu
kumpul duit manyak, pastu baru ley miliki
Owhh Nikon DSLR,,, daku akan tetap menunggu mu
muaaahhhhh...

25 September 2010

.:Kerja.Kerja.Kerja:.

Wahh... da lama agaknya xupdate blog nih...
Biasalah B4 dat i bizi dengan tesis... Btw,,, Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi
I telah pon mendapat segulung Ijazah Sarjana Muda daripada UKM... Pertama sekali thanks to Mama&Papa, My supervisor&Frens also My Buah hati (Halamak!!! ada buah hati ke i ni) hehe...
Ok2,,, itu perkara da lepas dan sorry ye xupdate picca konvo kt blog... Nak tgk kena la tgk kt fb i
hehe...

Setelah penat dok bertungkus-lumus belajar dan menganggur agak la dalam beberapa bulan jua
Alhamdulillah rejeki datang jua bergolek, dan apa lagi i sambut la dengan tangan terbuka sambil berkata "terima kasih Tuhan"...
Tapi agak mencabar jugak pekerjaan sy ini... Ahad ni sy da kena start kije...
Mintak2 semuanya berjalan dengan lancar dan tiada halangan serta cabaran yg mencabar
uhuk3... kawan2 doakan sy ye =)

P/s: Pelajar2 yg Nakal, cikgu akan rotan kamu (^0^) haha~

19 March 2010

Monyet owhh Monyet

 Ni la, hantu2 monyet yg sedang bergayut2...hihi

Hidup sy seringkali dibelenggu oleh monyet2 nakal...huhu...sejak masuk UKM ni... Nama Monyet selalu sgt menjadi sebutan dibibir pelajar2... Mereka ni suka curi makanan, buat sepah, curi baju kat ampaian, buat kotor kat baju2 yg da disidai...macam2 la...mana taknya sakit ati...hisshhh....benci betol taw dak....

Tapi kan, kita xley nak salahkan 100% kat monyet2 ni, sbb UKM da amik habitat dowang, so kena trima lah kenyataan yg ni pon tempat dowang gak.... Tapi kan yg plg geram, boleh tak dowang tu jangan nakal sgt...huhu...gewam ngat2...
Permandangan Jikalau kesemua kerabat2 dowang da tuwun kaco org...(0_*)

Bukan setakap skali dua kena kaco ngn monyet, tapi da banyak kali...haha...seb bek xkena geget je lg taw...kalo tak dapat penyakit la sy...Penyakit yg dapat plak buruk je nama ..Taw tak penyakit apa??? Sawan Ba alif Ba Wow...haha...xmoh2 kena penyakit tu....(^___*)

 Huh!!!...xguna dowang ni,,,,nak pecah masuk bilik org la tu...hoho

Saya heran jugak, monyet2 ni takot betoi ngn org laki.. Kalo org pempuan bkn men lg dowang kaco, dowang kejo, dowang gertak...haha...mmg nakal dan jahat monyet ni...sy paling tak suka monyet yg remaja tu taw... Dowang ni macam nak tunjuk lagak, hero dan heroin la kunun...ganas lak tu...Padahal monyet yg otai dan ibu2 monyet xdak plak nak gertak org n kaco org cm 2... Monyet remaja ni kan macam manusia jgk kan dia punya peringkat pembesaran dowang.... Time remaja lah nak cuba segala, nakkan cabaran... Sebijik macam remaja manusia...hihi... Well itulah lumrah makhluk Allah...

Saya harap monyet pasni xkaco sy da...hihi...misti sy rindu akan monyet2 ni nanti...tapi tu la,,,xmo dan xrela dikaco dowang lg...

Kawan2, kalo anda sayangi haiwan, sayangilah monyet jugak ek... Tolong ajar monyet2 ni jadi sopan ckit taw..(",)


17 March 2010

Nasib Si Bunny ku

  My Bunny yg manje dan comel (",)

Hihi...Bunny ni sebenarnya nama Tabung kesayangan sy taw... Sy syg Bunny ni sebab dia comel dan sy suka ikan...Dulu sy ada bela ikan jugak, tapi sayangnya sume ikan2 sy mati, last2 sy bagi org jaga ikan2 sy...xpelah xdak rejeki nak bela ikan kan, so sy bela lah Bunny...

 Bunny yg da kena bukak isi perotnya...sorry Bunny ye...
Tapi kan, sy kesian sgt2 kat Bunny sbb selalu je sy xbagi makan dia, malah sy korek isi perot dia...hihi..sorry ye Bunny... Mimi bukan sengaja taw nak buat macam tu, tapi terdesak, nanti Mimi bg Bunny makan sedap2 ek...(^___*), inilah pujukan supaya Bunny xmajok ngn sy...hihi...

 Duit syiling dan duit kertas Malaysia dan Indonesia pon Bunny telan jgk taw...hihi...Nakal Bunny ek...

Dalam perot Bunny ni, bukan setakap ada syiling Malaysia, tapi wang Syiling dan wang kertas dari INDON pon ada... hehe... Bunny ni xkesah taw,,,dia makan je semua wang... Wang Indon tu sy dapat dari lebihan masa sy pergi JOGJAKARTA tahun lepas 04/04/09... Lebihan wang tu sy simpan la...Orang kata wat kenang-kenangan kan...hihi...Sonok g sana taw, ley soping2...

Bunny, owhh Bunny... Mimi mintak maaf ek sbb da lama xbagi mamam dan selalu korek perot Bunny... Hihi..Nway Bunny kan comel dan manje...(^__*)

Bunny simpan segala Bagai wang dalam perotnya...hihi
~But Bunny u r my fren and my best collection~

Bahasa Pasar Malam...hihi

Al-kisah la crita saya ni...nak taw tak kenapa tajukknya BAHASA PASAR MALAM???...ni semua gara2 sebab bahasa orang kata "Tak Ilmiah" buat tesis...haiya, kena marah lagi ngn Dr. Rokiah... Takpe2 saya amik ia sebagai pengajaran lah supaya ley baiki bahasa kan nanti...

 Hehe, ni la draft tesis sy yg BAB 1...tgk betol2, supervisor sy marah2 sy atas kertas taw... Contengan tu menunjukkan dia betol2 hangen kot..hoho...

Tapi kan, kadang2 kita tensen jgk la kalo kena tegur macam ni, hilang cita2 dan Mud sy nak sambung master..hihi...PERASAN lebey nak buat master 
tapi PEMALAS...haiyooo...pecah rasia sy...
Nway xkesahla kan, yang penting kena siapkan jugak tesis ni...kalo tak kena xtend la setaun nak siapkan tesis ni...Tapi sy xnak la cm 2, sebab sy nak grade taun nih jugak...(",)

 Haaaa, Farah Aimi...awak bukak mata+minda tgk betol apa yg sy da WARNING nih...ayoyo...teruk kan sy ni...uhuk3...

Banyak betol benda sy kena baiki tesis ni...Bahasa byk xbetol, xpaham, rujukan kurang...aisee man...Farah Aimi, u kena wake up la dari mimpi, udah2 la tu tdo... tu lah bisikan yg selalu sy dengar, tapi masalahnya xbrubah2 jugak...setan apa la dok begayut 25jam sehari nih...

Sy pon kena la buat pembetulan... Da la kena marah....sob3...sedey sy rasa tapi xpe "I must be strong"...bak kata kawan sy "you kan SUPER GIRL"...pandai ampu sy ek ('',)...Tapi sedey dan kecewa gak hari ni, sepatotnya sy kena jmpa lec utk buat rujukan dan bersedia utk semburan api dia, tapi kena tunda hari JUMAAT plak... xpe2, sabar ek Farah Aimi...('',)

Itu aja, utk ckp pasal tesis next time sy cerita lagi ek...

Sekian, (^___*)


14 March 2010

Weekend yg Sempoi

Bila sebot hari weekend je, semua org misti ada planning kan nak g mana2, tapi weekend sy mggu ni agak sempoi lah...Ye la sy xley main2 da bulan ni, tesis kena buat, kena cari buku kt library (sy xsuka baca buku lebey2 lg lam B.I), tapi kena paksa diri. Kalo tak, xtend la utk siapkan tesis...wuawua...xmo lah...

Hari ni apa je yg sy buat, lepas lunch g KAROKE kt warta... Karok Jambam...hakhak...
Sib bek ada driver yg sudi teman aku ke mana saja...Da jadi mcm PA aku da budak ni sowang, dats y aku syg dia...hihi...

Time pilih lagu, sy slalu mati kutu xtaw lagu apa nak nyanyi. Last2 amik lagu DANGDUT. Syok jugak babe!!!...Masuk lak ngn suara sy nih...Agaknya sy sesuai nyanyi lagu dangdut kot...hakhak...besh pe kan...LAYAN...

Tapi kan, sebenarnya sy ptg2 mmg agak bosan. Nak g men tenis, tapi asik terbantut je hajat. Al-maklumlah ptg2 skrg ujan menyimbah bumi, xdapat la bersenam... Suka men tenis taw, sbb ley kuwa kan peluh yg amat byk. Apa lg mulalah nak berangan jd mcm MARIA SHARAPOVA tu...cun pe minah Russia tu...hihi...

Ni la dia, minah yg jd IDOLA sy...hihi. cantik kan dia...


Nampaknya, malam2 nnt kena ngadap tesis lg la. Dr. Rock da warning da. Maklumlah sy ni pelajar lembap dan kurang upaya...uhuk3...kenalah kerja lebih ckit....

Moga2 mud nak buat tesis tu ada la ek..
InsyAllah...Amin (^__*)

...Apa cite2 sy yang sebenarnya ni???


Semua orang misti ada cite2 kan, tapi saya ni byk cite2
kadang2 sy nak jadi cikgu, kadang2 nak jd polis, kadang2 nak jadi  peguam
aishh macam2 lah....hihi

Tapi kan, mmg besh pengalaman sy time buat my fieldwork n research kt IPD Bachok.
Bukan setakap ley masuk balai polis, malah dapat kenal ngn polis2 yg pangkat2 tinggi n ensem2 lagi taw
gatal kan sy nih.... Tapi sy xda la nak ngorat diorang
sbb diorang pon sume laki orang da... Tapi mmg besh la dorang ni peramah taw!!!....

Kat bawah ni sy ada amik gmbr taw
masa pihak IPD Bachok buat program POLIS BERSAMA MASYARAKAT
dapatla naik moto besa, biar xbegerak pon
posing pon jadilah
hihi...(^__*)

Ecece... posing sikit ek... Ni la moto polis trafik yg lama...

Kat pameran ni besh jugak,sbb dia buat hari jumaat alang2 ada pasar malam kt tepi pantai tu. Misti la ramai yg datang kan. Anyway pameran ni mendapat sambutan dari penduduk Bachok...

Ha, yg ni pulak moto polis trafik yg baru...agaknya moto yg ni lagi laju kot
nak kejor perompak...hihi


Ni plak keta peronda polis, tp yg terbaru keta peronda lg besh...keta lancer lg tu

Hihi... sy cuma nak berkongsi pengalaman je kawan2,
kije apa lpas ni tu semua atas rejeki masing2 kan
kalo dapat jadi polis pon ok gak
tp better jadi cikgu kan...hihi

Tapi kan sy pelik jgk, sy tetiba jadi takot nak jadi cikgu sbb sy dapat rasa
student sy nanti xtakot ngn sy...uhuk2
pernah la sy kununnya lah jd cikgu sementara kt skul papa sy 
(tp padahal teman kawan2 buat pra praktikal je)
Student2 ni mmg pggl sy CIKGU...
Pastu sy kena la jaga exam ritu utk sementara, 
masa tu kls form5 ngn form3
YA ampun, ada ke budak2 tu pggl sy cikgu2 (student pompuan)
then sy pegi la kat dowang
dowang ni mcm nak ngorat sy plak...hihi...
tnya no talipon la, dok mana la...
rimas jugak ek....
tapi tu la hakikat, camne la jd cikgu nnt kan
agaknya Kena BULI ngn pelajar2 sy...
Jadi POLIS plak kena BULI ngn PENJENAYAH
hakhak....

Okeh itu je, Sekian....hihi 11 March 2010

Thesis...Pening wooo~~~

Haiya...ni masalah tesis plak...
kepala ni bukan mcm robot nak pk idea
tu pon da tengok 3tesis lepas2 
tp DR. Rock kata "bahasa awk ni teruk"
cmane la nak bhs akademik ek....
pening kepala aku Pk nak wat ayat tesis berakademik nih...
sume xkena....

Kononnya ngah khusyuk stady nih
ah anang ngaco aku la gurl....
(^___*)


yang paling beshnya
bila je cakap nak face to face Dr ada kije lak
ke situ ke sana
amboiii bizinya
tarikh nak anta tesis lak
xlama da...ada 3mggu je lagi
ayooo.. 2mggu terakhir nih
gamaknya kena tahan tdo lah
ayooo..... mati kutu aku~~~~

10 March 2010

Hello kawan2

Ni adalah pertama kali saya membuat blog
tp sebelum tu da pernah buat time foundation sem 3 kt ukm
tp ingat2 lupa camne nak create benda ni...
hehe...